Bővül a gázhálózat Makkhetesen

Dr. Pásztor Bálint a migránshelyzetre is reagált

Tegnap dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és Horvát Tímea, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója látogatást tett a Makkhetes helyi közösségben található 4. Crnagorai Brigád utcában, ahol megtekintették az itt befejezett gázhálózat-bővítési munkálatokat. A közvállalat igazgatója a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az utcában 350 méter hosszú gázvezetéket fektettek le, és ennek köszönhetően tíz háztartás csatlakozhat a gázhálózathoz.

Dr. Pásztor Bálint a sajtónak nyilatkozva a városban zajló gázhálózat-bővítési munkálatok mellett több Makkhetest érintő ügyről is szót ejtett.

– Ebben az évben négy szabadkai helyi közösségben bővül a gázhálózat, mégpedig Újfaluban, Makkhetesen, Palicson és Ludason. Ebből is látszik, hogy nem csak a szavak szintjén gondoljuk azt, hogy egyenletesen kell a várost fejleszteni, és a kültelepülésekre is el kell juttatni az infrastruktúrát, többek között a gázt is. Jelenleg a legnagyobb mértékű befektetés nem itt, a Makkhetes helyi közösség területén zajlik, azonban a jövő évben 7 kilométer gázvezeték fog kiépülni Makkhetesen. Ezt azért tudjuk, mert a gázművek minden évben 20 kilométert kivitelez és 20 kilométert tervez, vagyis most már folyamatban vannak a jövő évi kivitelezések terveinek az előkészületei. Annak ellenére, hogy nem Makkhetesen zajlanak a legnagyobb munkálatok, azért jöttünk ide megtekinteni a munkálatokat, mert ezzel is szerettünk volna szolidaritásunkat kifejezni a makkhetesi polgárok iránt, és elmondani azt, hogy mellettük állunk és nem fogjuk hagyni, hogy ne érezzék magukat biztonságban saját otthonukban. 2015 óta a Vajdasági Magyar Szövetség Belgrádban a parlamentben folyamatosan követeli a lakosság biztonságának a garantálását. Nincs tíz napja annak, hogy a belügyminisztert a parlamentben újra erre kértem. Ennek következtében került sor azokra az akciókra az elmúlt napokban, amelyek keretében több autóbusznyi migránst szállítottak el innen, ugyanakkor nyíltan és őszintén kell beszélni arról, hogy ez nem egy olyan probléma, amely egyik napról a másikra fog megoldódni. Ez a gond velünk fog maradni. Ennek ellenére a mi feladatunk az, hogy szavatoljuk az emberek anyagi és személyi biztonságát. Ezért leszünk kitartóak a parlamentben, és ezért vagyunk gyakorlatilag mi az egyetlen parlamenti párt, amely 2015-től folyamatosan követeli az állami szervektől azt, hogy őrizzék az ország déli határát, azt, hogy ne legyenek migránsok az utcán, azt, hogy a rendőrség energikusan lépjen fel. Ebben a tekintetben mi továbbra is kitartóak leszünk, mert nem normális az, hogy Szabadkán az emberek fegyverropogásra ébrednek szinte mindennap. Jelen pillanatban azonban ez a helyzet. Ezt ki kell mondani, ahogy azt is ki kell mondani, hogy mindehhez az is hozzájárul, hogy a magyarországi állami szervek napról napra gyakorlatilag lökik ide vissza a migránsokat, tehát a szerb állami szervek leviszik őket Dél-Szerbiába, de Magyarországról azok, akik valahogy átjutnak a kerítésen, ide keverednek vissza. Erről mi nemcsak beszélünk, hanem ez ügyben konkrét lépéseket is teszünk. A konkrét lépések pedig kizárólag azt foglalhatják magukba, hogy az állami szervek határozott fellépését követeljük – mondta a városi képviselő-testület elnöke, és hozzátette, hogy a VMSZ nem támogatja a belügyminiszter leváltását, de arra kéri őt, hogy a határ menti akciókat tovább folytassák, továbbá arra emlékeztetett, hogy jelenleg azok az ellenzéki pártok támadják a VMSZ-t, amelyek három-négy-öt évvel ezelőtt még a migránsokkal szembeni emberséges elbánást és megértést kérték rajtuk számon.

Dr. Pásztor Bálint újságírói kérdésre a városban zajló vasútfelújítási munkálatokról is beszélt, ugyanis ennek részeként a Majsai hidat is lezárják.

– Ez több évtizedre visszamenőleg a legnagyobb beruházás városunk történetében. Az ilyen beruházások pedig elsődlegesen sok kellemetlenséget okoznak. Szeretném arra kérni a polgárokat, hogy legyenek megértőek. Július elsejétől a palicsi úti aluljárót lezárják, de lesznek alternatív útvonalak. Ezekről a polgárok időben értesülni fognak. Goran Vesić közlekedési miniszterrel megállapodtunk arról, hogy ne zárjanak le mindent egyszerre, hanem előtte épüljenek ki a megfelelő alternatív útvonalak. Én annak a hírnek is örülök, hogy az állam időben reagált és lecserélték a munkálatok kivitelezőjét. Az aluljáró tehát július elsejétől december 22-éig lesz lezárva. Bízom benne, hogy ez alatt az idő alatt a kivitelező befejezi a munkálatokat. Ezen munka befejezését követően térnek át a Majsai hídra. Elejében biztosan lesznek kellemetlenségek, amiért a polgárok elnézését kérem, de ilyen beruházást ezek nélkül nem lehet megvalósítani. Az alternatív útvonalak egyébként az elkövetkező napokban kell, hogy befejeződjenek, mint például a Bajnát utcában, amely lehetővé teszi a közlekedők számára, hogy mind a két irányból megkerülhessék a lezárt területet. A város egyszerűen nem szakítható ketté úgy, hogy a város egyik felének lakói nem mehetnek át a város másik felébe – nyilatkozta dr. Pásztor Bálint.

PASZ

2024. július 24.

14,00 - Szabadka - A Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottsági elnöki tisztségének hivatalos átadása Gyivánovity Dánielnek

2024. július 26.